Owoce i warzywa jako dekoracja stołu. Ozdoby, które później zjesz

Carving, czyli sztuka fantazyjnego rzeźbienia w owocach i warzywach znana jest od stuleci. Co prawda tej nazwy używa się zaledwie od kilkunastu lat, lecz artystyczne wycinanie w owocach i warzywach znajdowane jest na rycinach i zapiskach pochodzących już z IX-X w.

Dziś carving zyskał miano dziedziny sztuki kulinarnej, a osoby trudniące się tym często określają siebie artystami. W poniższym artykule skupimy się na fantazyjnych ozdobach z owoców. Wszak zbliżające się lato kojarzy się z soczystymi arbuzami, melonami, truskawkami i porzeczkami. Sprawdźmy, jak można przygotować efektowną ozdobę, która jednocześnie jest smaczną przekąską.

Fantazyjne wykrajanie arbuza

Arbuz jest jednym z najbardziej wdzięcznych owoców do tworzenia ozdób. Wynika to przede wszystkim z jego sporych rozmiarów, a także atrakcyjnej kolorystyki. W grubej skórce arbuza z łatwością wytniesz różnego rodzaju kształty. Np. jeżeli organizujesz tzw. baby shower wykrój pierwszą literę imienia dziecka lub – gdy masz większe zdolności – motyw wózka dziecięcego lub misia. Wybrany kształt wycinanki zachowasz, jeśli delikatnie narysujesz go na owocu zwykłym ołówkiem. Arbuz ze względu na swoje gabaryty doskonale sprawdza się także jako naczynie na sałatkę, poncz czy jako patera do innych sezonowych owoców. Najprościej jest wydrążyć połówkę arbuza, a następnie wykorzystać ją do dowolnych celów. Na imprezę gdzie będzie dużo dzieci, proponujemy wydrążyć arbuza na kształt żółwia lub żabki. Zielony kolor skóry tego owocu będzie doskonałym tworzywem do imitacji zwierzątek.

Jeż z melona

Przekrojony na pół melon stanowi bardzo dobrą podstawę do przygotowania owocowego jeża. Melona kroimy wzdłuż, zostawiając z jednej strony kawałek udający pyszczek. Nos i oczka robimy z jagód lub czarnych porzeczek. Połówkę melona wydrążamy i wkładamy do niej koreczki na wykałaczkach, które mają udawać igły. Na koreczkach można nabić sezonowe owoce (np. truskawki), lecz będą także pasowały oliwki, kawałki sera czy nawet szynki. Aby jeż nie chybotał się na stole, warto go od spodu lekko ściąć.

Palma owocowa

Palma z owoców to dekoracja znana z wesel, lecz niewiele osób zdaje sobie sprawę, że łatwo wykonać podobną w domowych warunkach. Trzon palmy stanowią ananasy wykrojone na kształt walca lub – w łatwiejszej wersji – prostopadłościanu. Im więcej ananasów tym palma będzie wyższa. Ważne jest, aby ostatni, tj. najwyżej umieszczony ananas zachować wraz z górną częścią, która będzie imitowała liście palmy. Ananasy umieszczamy jeden na drugim i „spinamy” długą wykałaczką lub szpikulcem na szaszłyki. W ten mamy gotowy trzon palmy wraz z liśćmi. Trzon ozdabiamy koreczkami wykonanymi z różnego koloru owoców. Dobrze sprawdzą się jasne i ciemne winogrona, agrest, truskawki, cząstki mandarynek czy wydrążone połówki śliwek. Palma owocowa nie tylko spektakularnie wygląda, ale i pysznie smakuje.

Owocowe kostki lodu

Nawet największe pragnienie podczas letniej imprezy ugasi woda z lodem. Jednak ten napój nie musi być banalny. Idealnie ożywi go owocowa kostka lodu, która pasuje także do napojów alkoholowych i koktajli. Do zamrożenia w lodzie idealnie sprawdzą się całe owoce (np. maliny, jeżyny, wiśnie, borówki), jak i cząstki większych owoców (ananas, cytryna, melon). Aby przygotować owocowe kostki lodu, owoce umieszczamy w foremkach na lód i zalewamy wodą. Wstawiamy do zamrażalnika. Gdy kostki są gotowe, wrzucamy je do szklanki. Warto wiedzieć, że napój nabierze owocowego posmaku dopiero po całkowitym rozpuszczeniu się lodu.

Owocowe bukiety

Dlaczego by nie pokusić się o wykonanie bukietów z owoców? Wbrew pozorom zrobienie takiego bukietu nie wymaga ani dużych umiejętności manualnych, ani specjalnych przyrządów. Grube plasterki jabłek, gruszek i innych twardszych owoców wytnij nożykiem na kształt kwiatka. Na środku połóż owoc w kontrastowym kolorze, np. truskawkę, ciemne winogrono lub poziomkę. Obie części kwiatu połącz wykałaczką lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Tak jak w bukiecie z kwiatów łodygi mają różną długość, tak wykorzystaj różnej długości patyczki. Jako wazonu do owocowego bukietu możesz użyć tradycyjnego wazonu lub stylowych pojemniczków imitujących małe srebrne, wiaderka.