Ogon Bobra, czyli narodowa potrawa Kanady

Kanadyjski przysmak zwany Beaver Tails to tak naprawdę wcale nie mięsna przekąska – z bobrem ma jednak wiele wspólnego, bowiem kształtem przypomina jego ogon. Co to takiego i dlaczego Kanadyjczycy postanowili uczcić akurat to zwierzę, szukając nazwy dla narodowej potrawy?

Beaver Tails, czyli ogony bobrów to nic innego, jak słodycze, przypominające nieco sposobem przygotowania nasze pączki, ale kształtem… oczywiście ogon bobra. Potrawa zyskała taką popularność, że powstała nawet sieć piekarni o tej samej nazwie, specjalizująca się w pieczeniu słodkich ogonów. Jak przygotować ten deser? Smażone  na bardzo głębokim tłuszczu ciasto z mąki pełnoziarnistej rozciąga się i formuje w kształt bobrzego ogona. 

Kanadyjczycy wiedzą, jak stworzyć chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku przysmak. Gotowy ogon pokrywa się cukrem cynamonowym lub dekoruje sporą ilością słodkich dodatków – nutellą, owocami czy bitą śmietaną.

A dlaczego akurat bóbr? To zwierzę było i ciągle jest powszechnie występującym zwierzęciem w Kanadzie, a przy tym jednym z narodowych symboli kraju, obok liścia klonowego. Bóbr mocno przyczynił się bowiem do rozwoju kolonii - jego skóry cieszyły się wielkim powodzeniem na rynkach zbytu. Kanadyjczycy kochają także cechy tego zwierzaka – jego spryt i zdolności inżynierskie to również zalety, które pomogły przetrwać wczesnym miezkańcom tego kraju.