Lukry, polewy oraz stylowe dodatki do ciast

Tort urodzinowy w kształcie samochodu dla dziecka, finezyjne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi czy kolorowa babka do kawy – to wszystko możliwe dzięki lukrom i polewom.

Gdy chcemy nadać wyjątkowy wygląd naszemu ciastu, sprawić by stało się one niezapomnianym podarunkiem o osobistym wydźwięku, powinniśmy do jego dekoracji użyć lukrów i polew, które pozwolą na uzyskanie unikatowych kolorów i form. Warto także zaopatrzyć się w stylistyczne cukiernicze dodatki do ciast, takie jak figurki czy opłatki na tort.

Trzy wydania lukru

Lukier jest rodzajem polewy z cukru, którą rozprowadza się, zależnie od jego rodzaju, w wodzie, soku owocowym, białku z jaj kurzych bądź mleku. Najbardziej popularny jest lukier królewski, robiony z cukru pudru i białek jaj kurzych. Charakteryzuje się dużą gęstością i pozwala na sklejanie form przestrzennych, tworzenie wielu warstw na cieście oraz precyzyjne dekoracje. Dzięki zawartości białek z jaj kurzych i zawartych w nich protein, lukier szybko gęstnieje i wysycha, co sprawia że świetnie nadaje się do przygotowywania dużej ilości ciastek lub ciast. Szybki proces wysychania lukru sprawia, że łatwo tworzy się z niego różnokolorowe warstwy, gdyż możemy być pewni, że nie wymieszają się one, tak jak to bywa często w przypadku lukru płynnego. Aby nadać wybrany przez siebie kolor, możemy kupić specjalne barwniki lub użyć naturalnych produktów. Kurkuma pozwoli nam na uzyskanie żółtego koloru lukru, spirulina lub młody jęczmień zielonego, a sok z malin – czerwonego.

W przemyśle cukierniczym, ale także w domach, wykorzystywany jest lukier cukierniczy. W odróżnieniu od lukru królewskiego tworzy się go z cukru pudru z wodą lub innym płynem, najlepiej sokiem, by nadać mu charakterystyczny smak konkretnego owocu. Stosowany jest do polewania pączków i ciast. Charakteryzuje się chrupiącą i lepką konsystencją, co pozwala na dodatkową dekorację w postaci posypki, która klei się do jego warstwy. Wiórki kokosowe lub czekolada są najczęściej używane do posypywania wierzchniej warstwy wypieków.

Lukier plastyczny kupuje się w różnych kolorach jako gotowy produkt. Jego wysoka plastyczność pozwala na natychmiastowe przygotowanie ozdób w łatwy i szybki sposób. Lukier plastyczny świetnie nadaje się do lepienia figurek, dekorowania ciast i tortów. Charakteryzuje się kruchą konsystencją, która podczas jedzenia wydaje się gumowata, dlatego najlepiej nie stosować go do kruchych ciast.

Czekoladowe polewy

Polewy do ciast możemy przygotować na kilka sposobów, zależnie od tego, jakich składników użyjemy i jaki kolor będziemy chcieli uzyskać. Jeśli zależeć nam będzie na ciemnej polewie, wykorzystamy do jej zrobienia czekoladę lub kakao. Natomiast w uzyskaniu jasnej barwy przydatna okaże się biała czekolada. Pamiętajmy, by kupować i używać tylko dobrej jakości czekolad, ponieważ łatwiej się one rozpuszczają i nie warzą podczas dodawania składników. Polewy możemy przygotowywać na bazie wody, mleka lub śmietanki. Dodajemy do niej także margarynę lub masło, zależnie od przepisu.

Figurki na cieście

Tworząc wymarzone ciasto lub tort, zwłaszcza na konkretną okazję, możemy go przystroić w gotowe dodatki. Bajkowe figurki czy dedykowane opłatki sprawią radość przede wszystkim dzieciom, gdy zobaczą one swoje ulubione postaci z bajek na wypieku. Na torcie możemy umieścić także dedykowane napisy, żelowe figurki lub listki waflowe w różnych kolorach. Bez względu jednak na to, jakie dodatki wybierzemy i czym udekorujemy nasze ciasto, najważniejsze jest to, by wszystko pięknie się komponowało i wyglądało stylowo.