Kurczak z ryżem po hajnańsku, czyli narodowe danie z Singapuru

Kurczak z ryżem po hajnańsku to połączenie gotowanego kurczaka, aromatycznego ryżu i sosu chili, podawane ze świeżym ogórkiem.

Kurczak z ryżem po hajnańsku jest narodowym daniem Singapuru, znanym także w innych krajach Azji południowo-wschodniej, w szczególności w Malezji. Od 1965 roku, czyli od powstanie tych dwóch niepodległych państw, między nimi toczy się spór o pochodzenie tej potrawy. Niezaprzeczalne jest jednak to, że potrawa ta przywędrowała na Malaje za sprawą emigracji chińskiej. To właśnie mieszkańcy wyspy Hajnan przywieźli do Singapuru przepis na danie z kurczaka, które w ich rodzinnych stronach nazywane było kurczakiem Wenchang.  

Pierwsze restauracje z ryżem i gotowanym kurczakiem zostały otwarte w Singapurze podczas japońskiej okupacji. Działo się to na początku lat 40. XX wieku. Jednak danie to zyskało na popularności dopiero w latach 50-tych za sprawą restauratora Moh Lee Twee. Jego restauracja Swee Kee Chicken Rice działała na wyspie od 1947 roku aż do 1997 roku i w znaczący sposób wpłynęła na popularność tej potrawy. Współcześnie kurczaka z ryżem po hajnańsku można spotkać na każdym kroku w Singapurze. To proste w przygotowaniu danie podawane jest zarówno jako danie uliczne, ale także podczas oficjalnych spotkań.

 

Jak przygotować Kurczaka z ryżem po hajnańsku?

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak (najlepiej z chowu ekologicznego, oczyszczony)
  • sól
  • 150 g imbiru
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • pieprz czarny mielony Appetita

Ryż:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 korzeń imbiru
  • olej

Do podania:

  • sos chili i ogórek zielony

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć go dokładnie solą, aby pozbyć się porów, a następnie ponownie umyć, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Mięso nafaszerować imbirem oraz całym pęczkiem szczypiorku, zawiązać, umieścić w dużym garnku z wodą, zagotować i usunąć białą pianę, następnie zmniejszyć ogień i gotować kurczaka, aż osiągnie temperaturę 75 st. C w najgrubszym miejscu. Wyjąć z garnka i umieścić w misce z lodem.

Ryż umyć pod wodą, a następnie moczyć go jeszcze przez 10 minut. Ponownie przepłukać, odsączyć.

W garnku z grubym dnem podsmażyć imbir i posiekany czosnek, dodać ryż i smażyć przez minutę. Dodać 3 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić, aż ryż będzie miękki.

Podawać z sosem chili i świeżym ogórkiem zielonym.