Kasztany dookoła świata

W Polsce znamy je głównie pod postacią ludzików, które jako dzieci składaliśmy z wielką pasją. To wspomnienia z jesieni, które ma chyba każdy z nas. Ale świat zna je z nieco innej strony. Już w starożytnej Grecji i Rzymie kasztany były cenionym źródłem energii – prażone, gotowane lub mielone na mąkę stanowiły podstawę diety w górskich regionach, gdzie uprawa zbóż była trudna. Z czasem kasztany stały się „chlebem ubogich” w wielu częściach Europy, a dziś wracają na stoły w eleganckich restauracjach i domowych kuchniach na całym świecie. Z okazji Dnia Kasztana, obchodzonego 3 października, mamy dla Was kilka ciekawych kasztanowych impresji ze świata!

Zupa i risotto, czyli kasztany po włosku

W kuchni śródziemnomorskiej kasztany były od wieków bazą prostych dań, zwłaszcza zimą, gdy dostęp do zbóż był ograniczony. Dzięki swojej słodyczy kasztany wykorzystywano zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. We włoskiej prowincji Piemont do dziś tradycyjnie przyrządza się „Mach” – gęstą zupę z suszonych kasztanów gotowanych z mlekiem i mąką. Delikatna, gęsta i rozgrzewająca – zupa kasztanowa to idealny początek jesiennego obiadu. Wystarczy upiec kasztany, zmiksować je z bulionem i dodać odrobinę gałki muszkatołowej oraz tymianku.  W północnych Włoszech  kasztany od wieków łączono także z risotto i grzybami. Tam, gdzie zboża rosły słabiej, kasztany pełniły rolę głównego źródła energii – suszono je, mielono i dodawano do potraw. Jesienne risotto z kasztanami i grzybami leśnymi to klasyka włoskiej kuchni w nowej odsłonie. Kremowa konsystencja ryżu, aromat białego wina i delikatne nuty kasztanów tworzą danie pełne elegancji, które świetnie sprawdzi się na rodzinnej kolacji.

Francuski klasyk – pieczone kasztany na ulicach Paryża

We Francji kasztany są symbolem jesieni i zimy. Najbardziej znane są te pieczone, sprzedawane na ulicach Paryża i Lyonu, serwowane w papierowych rożkach. To prosty, rozgrzewający przysmak, który od wieków towarzyszył mieszkańcom w chłodne dni. Kasztany są też ważnym elementem kuchni regionalnej – w Ardeche powstaje z nich mąka, kremy (np. słynny crème de marrons), a także desery – Paryż kocha kasztany także w słodkiej odsłonie. Oprócz klasycznego mont blanc, czyli musu z kasztanów i bitej śmietany, kasztany od dawna inspirują francuskich mistrzów cukiernictwa. Wykorzystuje się je jako bazę do eleganckich tart, wyrafinowanych makaroników, pralinek czy nadzień w czekoladkach, a także do przygotowania kasztanowego parfait czy delikatnych musów, które łączą tradycję z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Równie ważne miejsce zajmują kremy i dżemy, wśród których prawdziwą ikoną jest crème de marrons de l’Ardèche – aksamitny krem kasztanowy o naturalnej słodyczy i chronionej nazwie pochodzenia. Serwuje się go nie tylko jako smarowidło do naleśników, croissantów czy gofrów, lecz także jako nadzienie do ciast i dodatek do lodów.

Polska - kasztany już tu są!

W Polsce jadalne kasztany dopiero zdobywają popularność. Można je znaleźć w sklepach i na targach, zwłaszcza jesienią. Warto zacząć od najprostszego przepisu – pieczonych kasztanów w piekarniku. Sprawdzą się też w zupach krem, sałatkach z jesiennymi warzywami, czy jako dodatek do farszów mięsnych i wegetariańskich. Mąka kasztanowa może urozmaicić naleśniki, ciasta i chleby bezglutenowe. To doskonały sposób, by połączyć polską tradycję jesiennych smaków z inspiracjami z południa Europy.

Ale kasztany można już coraz częściej spotkać również w polskich restauracjach – w formie kremowych zup, deserów inspirowanych kuchnią francuską czy jako dodatek do dań mięsnych. Szefowie kuchni chętnie sięgają po kasztany, traktując je jako sezonowy, wykwintny składnik podkreślający charakter jesiennych menu.