Kakao stylizuje świąteczne dni

Wyobraźcie sobie: śnieg za oknem, delikatny dźwięk świątecznych melodii, bliscy obok i gorące, pyszne kakao w kubku. Czy może być coś bardziej świątecznego? Boże Narodzenie, a szczególnie drugi dzień świąt to czas relaksu, odpoczynku i komfortowego bycia „tu i teraz”. Gorący napój jest tego najlepszym symbolem – dowiedzcie się o nim więcej!

 Kakao w naszych domach

Świąteczne wieczory bez kubka gorącego kakao nie będą takie same! A jaką właściwie drogę przebywa kakao, by znaleźć się w naszych domach? Kakaowiec to drzewo pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej, jego owoce wyglądają jak pokryte twardą skórką „strąki”, a samo kakao uzyskuje się ze sfermentowanych, wysuszonych, palonych i zmielonych nasion kakaowca. Do Europy kakao trafiło najpierw na dwory królewskie, a w XIX wieku, gdy pewien holenderski kupiec wynalazł sposób na odciągnięcie tłuszczu (masła kakaowego) z ziaren kakaowca, napój, który pijemy do dziś, zaczął być popularny.

 

Stylizuj i smakuj

Kakao wygląda pięknie i zimowo, gdy wystylizujesz je klimatycznymi dodatkami. Podawaj je w dużym kubku, dorzuć na górę pianki marshmallow w różnych kolorach, ozdób swój napój plastrem pomarańczy. A jeśli masz ochotę na pyszne kakao w  wersji „Christmas”, koniecznie dorzuć do kubka laskę cynamonu. Możesz też dla odmiany wrzucić do swojego napoju niewielki pierniczek, który nada wyjątkowego smaku. Nie boisz się kalorii? Wypij kakao z bitą śmietaną i posypką czekoladową lub posypką z kolorowych cukierków. Wygląda i smakuje!

Kakao w wersji stałej

Kakao to więcej, niż napój. Może stanowić główny składnik Twoich deserów – na przykład piernika. Jeśli chcesz poczuć jego wyjątkowy smak, spróbuj przepisu Ewy Wachowicz, który znajdziesz na naszej stronie: https://smakistyl.pl/piernik-swiateczny.html Nie ma lepszego popołudnia niż takie, które możesz umilić sobie kawałkiem jeszcze ciepłego kakaowego piernika z pyszną herbatą w kubku. Ale kakao możesz dodać również do murzynka – to mocno czekoladowe ciasto będzie Ci wdzięczne, jeśli uzupełnisz jego smak w ten sposób. Ale jest jeszcze jeden deser, który nie może istnieć bez kakao i to dużej jego ilości – oczywiście tiramisu! Spróbuj pysznego włoskiego dania (https://smakistyl.pl/szybkie-tiramisu.html) i ciesz się wielowymiarowością kakao!