Jesienne stylizacje dań

Jesień inspiruje. Możemy nie przepadać za jej ponurą aurą na zewnątrz, ale to, jaki klimat stworzymy we własnym domu, zależy już tylko od nas. Kuchnia to doskonałe miejsce, by przetestować kilka smacznych i aromatycznych trików na zdobienie dań i wydobywanie z nich jesiennego smaku.

Maluj przyprawami!

Ach, cynamon! Czym byłaby bez niego jesień? Ten zapach i smak nierozerwalnie kojarzy się z pyszną, domową gorącą czekoladą, ciastem właśnie wyciągniętym z piekarnika lub muffinami z dyni. Ale cynamon może też naprawdę pięknie zdobić nasze danie. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości estetyką podanej kawy, użyjcie specjalnych dekoratorów do napojów. To niewielkie blaszki lub silikonowe okręgi, na których wytłoczone są różnego rodzaju symbole, jak serca, uśmiechnięte buzie czy geometryczne wzory. Wystarczy taki gadżet położyć na kubku, a następnie posypać go ulubioną przyprawą. Zamiennie z cynamonem, możesz użyć także kardamonu.

Zdobi i pachnie

Cynamon i kardamon sprawdzą się nie tylko jako posypka do kawy. Kiedy podajesz gościom kawałek ciasta czy muffinkę, ułóż na talerzyku piękny wzór z jednej z tych przypraw – do tego posłużą Ci dekoratory lub Twoja wyobraźnia. Tak podany deser zachwyci gości i nada daniu naprawdę jesiennego klimatu. Ale zdobienie przyprawami to pomysł nie tylko na deser – jeśli lubicie obiady na słodko, możecie ugotować swój ryż w mleku i cynamonie, by przeszedł jego aromatem i stanowił bazę dla wymyślnych, i tych bardziej tradycyjnych, potraw.

Ciasto raz!

By upieczone przez nas ciasto czy tort robiły wrażenia wizualne, warto zaopatrzyć się w kilka drobnych, ale przydatnych gadżetów do zdobienia. Jednym z nich jest sitko, którym możemy posypać gotowe ciasto pysznym kakao lub czekoladą w proszku – jeśli ciasto jest ciemne, warto użyć cukru pudru. A wiecie, czym jest tylka? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie – to niewielka końcówka do rękawa cukierniczego, z pomocą której uzyskacie na muffince dowolny kształt z bitej śmietany, masy, kremu czy lukru.