Jak stylowo podawać ziemniaki?

Któż z nas ich nie uwielbia? Wielość form, możliwości doprawienia, dostępnych konsystencji jest tak szeroka, że ziemniaki mogą pasować do niemal każdej okazji. Sprawdzają się w nieformalnych sytuacjach, jak grill, ognisko czy piknik w ogrodzie, ale też na bardzo eleganckich przyjęciach. Są świetne również jako przekąska. Jak podawać ziemniaki, by wyglądały stylowo i nie nudziły?

Luźne spotkanie z przyjaciółmi

Przy takiej okazji ziemniaki mają szansę pokazać się od luźnej, swobodnej strony – w postaci frytek lub cząstek pokrojonych w ćwiartki. Upieczone, posypane Przyprawą do frytek i ziemniaków, będą smakować pysznie i wyglądać bardzo stylowo – jeśli chcesz, by wybrzmiały jako prawdziwie amerykański dodatek, podaj je w koszyczku z rączką, jak w najprawdziwszej burgerowni! Możesz je ułożyć je w mały stosik i podać obok steka na drewnianej desce. Na mniej „amerykańskie” przyjęcie, spróbuj podać frytki lub cząstki ziemniaków w niewielkich słoiczkach.

Rodzinny obiad

To moment na kreatywne wykorzystanie ziemniaków! My polecamy przepyszne kotleciki ziemniaczano-chrzanowe, które szybko usmażysz i podasz ułożone w półkole, jak zwyczajne placki ziemniaczane, posypane szczypiorkiem lub koperkiem, albo też zbudujesz  z nich wieżyczkę i polejesz sosem śmietanowo-koperkowym. Przepyszna i miła dla oka propozycja! A może spróbujesz zaszaleć z ziemniakami i podać irlandzie dane zwane colcannon? Można je stworzyć w wersji mięsnej, jak i dla wegetarian - to po prostu purée zmieszane z jarmużem i kapustą oraz mięsem, z dodatkiem mleka, masła i przypraw. Nie zapominajmy także o batatach! Co powiecie na wydrążonego słodkiego ziemniaka, faszerowanego owocem granatu i fetą, ułożonego centralnie na ozdobnym talerzu w towarzystwie surówki?

Eleganckie przyjęcie

W tym przypadku ziemniaczane potrawy muszą zarówno wyjątkowo smakować, jak i naprawdę efektownie wyglądać. To zadanie dla gładkiego, aksamitnego puree! Warto podać go w formie idealnej kuli lub owalu, ozdobionego serpentyną z marchwii, topinamburu czy cukinii. Podaj ziemniaczane puree na pięknym, prostokątnym talerzu lub w estetycznym naczynku o ciekawym, kształcie.