Jadalne kwiaty – tak, ale z głową!

Piękno i użyteczność jadalnych kwiatów wciąż nas zachwyca! Ich estetyka tkwi między innymi w różnorodnej, bardzo bogatej kolorystyce. Niektórzy jednak mają pewne obawy wobec jedzenia tych roślinek, dlatego my dziś, kierując się zasadą bezpiecznego jedzenia, przygotowaliśmy krótki poradnik dotyczący jadalnych kwiatów, które zapewni Wam spokojne głowy. Poczytajcie!

Gdzie znajdę jadalne kwiaty?

Zanim przystąpicie do ozdabiania swoich talerzy i dań, zwróćcie uwagę na kilka ważnych aspektów. Po pierwsze, kwiaty, które chcecie skonsumować, zbierajcie tylko w zaufanych miejscach – Wasz ogródek jest ok, ale przypadkowo rosnące gdziekolwiek rośliny już niekoniecznie. Szczególnie unikajcie zrywania kwiatków rosnących niedaleko ruchliwych ulic. Spaliny nie są tym, czym chcielibyśmy częstować naszych gości i siebie samych, prawda? Podobnie odradzamy serwowanie kwiatów zakupionych w kwiaciarni, bo mogą być one pryskane różnymi specyfikami. Dobrym miejscem są także markety, które oferują gotowe jadalne kwiaty – z pewnością bezpieczne.

Jadalne…

Jeśli macie już swoje pierwsze jadalne kwiatki, to kulinarną przygodę zacznijcie od ich dokładnego opłukania wodą. Niektóre z nich możecie zasuszyć, schować do szczelnie zamkniętego słoiczka i użyć za jakiś czas. Co do rodzajów kwiatów jadalnych, to takie jak róża czy jaśmin, pewnie są dla Was oczywiste, a co z kwiatkami polnymi? Otóż do konsumpcji nadadzą się: bratek i fiołek polny oraz piękna stokrotka. Możecie bez obaw sięgać  po te roślinki – pamiętajcie jednak, by kierować się powyższą zasadą i dbać o to, w jakich miejscach je zrywacie!

 …i (nie)jadalne

Zanim jednak zabierzecie się do tych kulinarnych wyzwań, koniecznie upewnijcie się, że to, co zamierzacie zjeść, nie jest szkodliwe lub trujące! Nigdy, pod żadnym pozorem nie jedzcie więc: kwiatów czarnego bzu, które zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę, ale też azalii, barwinka, naparstnicy, oleandra, zawilca, żonkila, groszku pachnącego, hiacynta, hortensji, irysa, jaskry, narcyza, krokusa, kaczeńca. Każdy kwiatek koniecznie sprawdźcie przed zjedzeniem!