Herbata w dobrym stylu, czyli zostaw szklankę w szafce

Jak przygotowywać i podawać herbatę, by nie zrazić do siebie gości i jednocześnie wypaść stylowo podczas popołudniowego podwieczorku? Zapraszamy na savoir-vivre przy herbacie.

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W wielu społeczeństwach powstały rytuały jej picia, czego najlepszym przykładem jest angielskie tea time. W Polsce herbata uważana jest za napój codzienny, więc nie mamy ściśle określonego kodeksu jej spożywania. Jednak powinniśmy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym w sposób stylowy i zgodny przyjętymi regułami, podamy i napijemy się herbaty. Odnajdziemy się zarówno jako gość, jak i gospodarz podwieczorku.

Podawanie w dobrej formie

To, jak i kiedy będziemy serwować herbatę, ma znaczenie. Przyjmuje się, że napój ten nie powinien być podawany do ciepłych posiłków – do nich serwuje się wino i wodę. Najlepszym momentem do picia herbaty jest popołudniowe spotkanie lub podwieczorek. Jeśli jesteśmy organizatorami spotkania, to pod żadnym pozorem nie powinniśmy podawać herbaty w kubku. To naczynie zarezerwowane jest do picia w zaciszu domowym pod nieobecność gości. Pewnie każdy z nas ma swój ulubiony kubek, ale dobry styl wymaga, by podawać herbatę w filiżankach. Jednak najgorsze faux pas popełnimy, gdy przyniesiemy ten napój w szklance. Tak pije się tylko w Rosji albo w studenckich stołówkach. I to zapewne tych, co pamiętają dawne czasy.

Jeśli jesteśmy gospodarzami, to możemy podać herbatę w filiżankach na dwa sposoby. Po pierwsze –rozlać napój do filiżanek w kuchni i przynieść je napełnione na wystawnej tacy. Podajemy je wtedy z lewej strony, a każdy z gości będzie mógł wybrać sobie naczynie.

Rozlewając herbatę przy stole w obecności gości, pamiętajmy, że zawsze robimy to z prawej strony, by chronić ich od gorącego imbryczka. Do każdej filiżanki powinien być podany spodek oraz łyżeczka. Jako goście powinniśmy pamiętać, by nie podnosić filiżanki w celu ułatwienia gospodarzowi nalania herbaty. To podstawowy błąd.

Raczymy się z klasą

Herbatę zazwyczaj podaje się gorącą. To powoduje, że część osób odczuwa pokusę, by szybciej schłodzić ją, dmuchając. Takie zachowanie jest niezgodne z zasadami savoir-vivre’u i wygląda oraz brzmi bardzo nieestetycznie.

Jeśli pijemy herbatę z filiżanek, siedząc przy stole, to do ust podnosimy jedynie naczynie. Spodek pozostaje na blacie stołu. Od tej reguły istnieje wyjątek. Gdy stół jest bardzo niski, kawowy, to wtedy możemy wziąć spodek w dłoń. Podobnie wygląda picie herbaty na stojąco.

Wiele osób podczas trzymania filiżanki odgina najmniejszy palec, uważając, że jest to stylowe. Mamy dla was złą informację – to błąd i nie powinno się tak pić z filiżanki. Naczynie powinniśmy delikatnie trzymać za ucho. Źle widziane jest także wkładanie całych palców w otwór.

Pijąc herbatę ekspresową, powinniśmy wyjąć torebkę po odpowiednim zaparzeniu. Najlepiej odłożyć ją na specjalnie przygotowany talerzyk. Jeśli gospodarz go nie podał, bez obawy możemy o niego poprosić. Natomiast gospodarzowi powinno zależeć, by talerzy ze zużytymi torebkami nie stał za długo na stole – wygląda to nieestetycznie.

Picie ulubionej herbaty w gronie znajomych lub najbliższych to sama przyjemność. Podawajmy ją więc w stylowy sposób, w filiżankach, by w pełni docenić jej smak i aromat.