Gruszka – królowa jesieni

Cześć, jesień! Kolorowa pora roku wita nas dłuższymi wieczorami i pysznymi, ciepłymi smakami - niekwestionowana królowa tej pory roku to gruszka, dlatego my pokażemy Wam dziś kilka sposobów na godne powitanie tego owocu w kuchni. Na słodko? Na słono? No i z kim gruszka czuje się najlepiej w parze? Odpowiadamy!

Wytrawny smak

Gruszka fantastycznie komponuje się z daniami, w których przeważa smak słony – to przyprawi Wasze podniebienia o ciarki! Spróbujcie pizzy z gruszką i serem pleśniowym, a do tego szynka prosciutto i orzechy. Pycha! Jeśli wolicie jeść bardziej francusko, to pizzę wymieńcie na tartę z kruchym spodem, gdzie gruszka rozkwitnie w towarzystwie koziego sera i tymianku (przepis znajdziecie tutaj: https://smakistyl.pl/francuska-tarta-z-gruszka-i-serem-kozim.html). Ale ten pyszny owoc możecie wykorzystać również w mniej spotykany sposób – w koreańskim daniu. Jak? Przygotowując bulgogi z mięsa wołowego, marynowane w musie gruszkowym i grillowane na patelni – ten smak zaskoczy Waszych gości i Was samych. Zobaczcie: https://smakistyl.pl/koreanskie-bulgogi.html

Perfect couple

Słyszeliście powiedzenie, że nie ma idealnych par? Nie w tym przypadku! Najpyszniejsze i zawsze adekwatne kulinarne połączenie to gruszka i cynamon. Ta dwójka pasuje do siebie tak dobrze, że już same usmażone lub upieczone w cynamonie gruszki smakują obłędnie i nic więcej im nie trzeba. Możecie jednak spróbować też czegoś więcej – co powiecie na grzanki z miodem, cynamonem i gruszką, a do tego lekki twarożek? Oczywiście, nie zostawiamy Was bez przepisu, ale już teraz uprzedzamy, że to jesienne śniadanie rozkocha w sobie Wszystkich domowników: https://smakistyl.pl/grzanki-z-miodowym-twarozkiem-i-gruszka.html Możecie też spróbować innej wariacji na temat pieczonej gruszki i dorzucić do niej krem budyniowy, a taką kompozycję zwieńczyć niezawodną przyprawą: https://smakistyl.pl/pieczona-gruszka-z-kremem-budyniowym-i-cynamonem.html

Jak gruszka w ciasto

Nie mogło zabraknąć tu tego połączenia – jesień to czas, który chętniej spędzamy na pieczeniu, niż latem – jest chłodniej, wieczory są dłuższe, a kawałek ciasta do popołudniowej herbaty smakuje jakby lepiej, prawda? Mamy dla Was propozycje, które są idealnym wyborem na początek jesieni – po pierwsze słodka tarta z kremem czekoladowym, która z powodzeniem będzie mogła zastąpić urodzinowy placek: https://smakistyl.pl/tarta-z-kremem-czekoladowym-i-gruszka.html. A jeśli chcecie jeszcze wykwintniejszego smaku, to przygotujcie w domu migdałową tartę z gruszkami, która prezentuje się pięknie i zaskakuje obecnością słodkich migdałów: https://smakistyl.pl/migdalowa-tarta-z-gruszkami.html

Smacznego!