Gado-gado, czyli indonezyjska sałatka z prażynkami

Pogadajmy o gado-gado! Dziś w cyklu „Najciekawsze smaki świata” mamy dla Was coś z gorącej Indonezji – danie orientalne, ale na tyle proste, że możecie przygotować je nawet w polskiej kuchni. Czym jest więc gado-gado i w jakie składniki należy się zaopatrzyć, by je przyrządzić? Już odpowiadamy!

Witajcie na Bali! Tutaj gado-gado to jedna z najbardziej popularnych potraw – przygotowuje się ją szybko i pasuje na wiele okazji. Można  kupić ją także na popularnym street foodzie u sprzedawców mających swoje budki z jedzeniem – tam jednak często znajdziecie ten przysmak pod nazwą tipat cantok.

Z czego robi się gado-gado? Z gotowanych, blanszowanych albo lekko podduszonych warzyw oraz pysznego, aromatycznego sosu orzechowego. To smakuje jak Azja!  Czasem można ją tam kupić z dodatkiem ziemniaków i jajka, gdzie indziej – z kapustą pekińską czy fasolą, a w jeszcze innym miejscu – z ryżem. Bardzo często jej częścią są prażynki z krewetek. Siłą gado-gado jest frywolność – dlatego wielu Indonezyjczyków przygotowuje ją tak, jak lubi najbardziej.

Ty możesz spróbować zrobić podstawową wersję gado-gado i dodać do swojej wersji sałatki zielonego ogórka, rzodkiewkę, pomidory, marchewkę, naturalne tofu, prażynki z krewetek, kapustę pekińską oraz młode ziemniaki. Do przygotowania sosu potrzebujesz: świeżego czosnku, 50 g cukru palmowego, 120 g masła fistaszkowego, 1–2 świeże czerwone chilli, sok z limonki, 2 łyżeczki sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego i 1 łyżka pasty z tamaryndowca.

Lekko podgotowane warzywa (ziemniaki oczywiście muszą być w pełni ugotowane) zalej sosem i ciesz się pyszną sałatką na wiosnę!