Efektownie podana deska serów

Letnie popołudnia to znakomita okazja na spotkania w gronie najbliższych. Na takie wydarzenie warto przygotować niewielkie przegryzki, które zrobią wrażenie na gościach. Idealnie nadaje się do tego deska serów. Mimo że można przygotować ją w wyjątkowo prosty sposób, to sprawia wrażenie wytwornego dania. Poniżej kilka rad – jakie sery wybrać, jak układać je na półmisku i z czym podawać. Zastosuj je, a zostaniesz królową organizacji małych imprez.

Jakie sery wybrać?

Wybierając sery, bierz pod uwagę nie tylko własne upodobania, ale i preferencje gości. Jeżeli nie lubisz ostrego smaku serów pleśniowych, nie znaczy to, że wśród Twoich gości nie ma amatorów tej specyficznej przekąski. Dlatego postaw na różnorodność. Sery powinny różnić się twardością, konsystencją, ostrością smaku i zapachu, a nawet rodzajem mleka, z którego zostały wyprodukowane. W sklepach i na stoiskach z łatwością można kupić sery kozie, owcze, krowie, a w specjalistycznych miejscach egzotyczne gatunki np. z mleka wielbłąda. Jakie sery powinny znaleźć się na desce?

  • miękkie: bryndza, camembert, brie, gorgonzola (ostatnie trzy są pleśniowe),
  • półtwarde: ser tylżycki, limburski,
  • twarde: gouda, ementaler, parmezan,
  • świeże: mozzarella, feta, ricotta.

Podawane sery powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego pamiętaj, aby odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki. Konsumpcję rozpoczynajcie od sera o najłagodniejszym smaku i testujecie coraz ostrzejsze gatunki. Radzimy przygotować przynajmniej dwa ostre noże do krojenia – jeden do delikatnych i mniej aromatycznych serów, a drugi do tych bardziej intensywnych. Tip na łatwe pokrojenie kremowego serka? Nóż umieść chwilę pod gorącą wodą, a następnie wytrzyj do sucha. Ciepłe ostrze wygodnie i szybko przetnie wyjątkowo miękkie gatunki sera.

Na czym podawać sery?

Choć potocznie mówi się o desce serów, to tak naprawdę przekąski mogą być podawane na każdym półmisku. Egzamin zda zarówno duży talerz, patera, jak i taca. Ważne jest, aby były odpowiedniej wielkości i bez trudu pomieściły kilka gatunków sera. Sery nie powinny się stykać, aby nie zaburzać charakterystycznych walorów smakowych. Wśród desek do wyboru są te wykonana z drewna, plastiku, szkła i ceramiki. Hitem są deski kamienne, po których można pisać kredą. Serwując sery na takiej desce, warto podpisać każdy gatunek.

Jak układać sery na desce?

Deska serów to często wstęp do dania głównego. Dlatego, aby podkręcić apetyt, przekąski nie powinny być tylko smaczne, ale i efektownie podane. Sery okrągłe i w kwadratowych (prostokątnych) bloczkach można pokroić na równej wielkości trójkąty lub sześciany lub tradycyjne plastry. Sery na desce powinny być ułożone w kolejności od najłagodniejszego do najostrzejszego. Jeżeli masz ochotę ułożyć sery na kształt okręgu, to wyobraź sobie, że jest on tarczą zegara i na godzinie 12.00 leży najłagodniejszy gatunek sera i – zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek – coraz bardziej intensywne odmiany.

Jakie dodatki pasują do serów?

Choć sery to smaczne przekąski same w sobie, to lubią towarzystwo innych dodatków. Co dobrze komponuje się z serami?

  • wędliny – długo dojrzewające szynki, salami i kiełbaski o intensywnym smaku,
  • owoce – winogrona jasne i ciemne, truskawki, pokrojone na cząstki gruszki oraz figi,
  • pikle – korniszony, marynowana papryka, suszone pomidory ze słoika, oliwki,
  • pieczywo – miękkie bagietki, pieczywo chrupkie, krakersy, wytrawne ciasteczka,
  • suszone owoce i orzechy – orzechy włoskie, suszona żurawina, morele i banany,
  • dipy i sosy – pesto bazyliowe, miód, sos żurawinowy,
  • oliwa – nie tylko klasyczna, ale i z dodatkami: czosnkiem, rozmarynem, papryczką chilli.

Do tego postaw na stole butelki z czerwonym i białym winem. Serowa uczta gotowa!