Dziennikarze od kuchni z Appetitą!

Przed obiektywem, kamerą i mikrofonem czują się, jak ryby w wodzie. Jak się okazało, wielu 
z nich ma także kulinarny talent. Znani i lubiani dziennikarze spotkali się 13 maja, aby wspólnie gotować i pomagać podczas VIII Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Partnerem tego pełnego smaku, emocji i dobrej zabawy wydarzenia była marka Appetita.

Gotowanie może być proste…z Appetitą! Przekonali się o tym przedstawiciele mediów podczas VIII edycji Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Podzieleni losowo na sześć trzyosobowych drużyn, rywalizowali w kuchni o tytuł „najlepszego” dla swojego dania. Jedzenie odgrywało tego wieczoru, mimo że ważną, drugoplanową rolę. Najważniejszy był szczytny cel spotkania. Fundusze zebrane podczas wydarzenia zostaną przekazane na operację oczu małej Nikoli z Domu Dziecka w Warszawie.

Swoje kulinarne zdolności zaprezentowali, m.in.: Beata Pawlikowska, Katarzyna Zdanowicz, Jerzy Petersburski Junior, Katarzyna Werner, Sergiusz Ryczel, i Maja Popielarska. Przed dziennikarzami postawiono nie lada wyzwanie – musieli przygotować danie główne oraz deser z wykorzystaniem naszych aromatycznych ziół i przypraw Appetita oraz aksamitnej czekolady Goplana. Smacznie, kreatywnie i zaskakująco – tak gotowały drużyny podczas VIII edycji Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy.

Dziennikarze razem z Appetitą odkrywali pełne smaku i aromatu dania. Gotowaniu towarzyszyło skupienie i mnóstwo uśmiechu. Smak i kompozycję potraw oceniało jury w składzie: Adrian Furgalski, Ewa Wachowicz, Kasia Laura Olubińska, Marcin Cejrowski, Roman Osica, Tadeusz Muller, Joanna Górska, Krzysztof Skórzyński oraz Szef Kuchni Restauracji Endorfina – Adam Kowalczyk. Gotujących dopingowali licznie przybyli goście.

Wybór najsmaczniejszego i najciekawszego dania głównego i deseru nie był prosty. Jury po długich obradach przyznało I miejsce za Najlepsze Danie Główne – wiosenną zupę, drużynie w składzie: Maja Popielarska, Radosław Mróz i Marek Smółka. W kategorii Najlepszy Deser konkurencję zdeklasował team: Katarzyna Werner, Sergiusz Ryczel i Wojciech Zawioła. Zwycięzcy przez żołądek do serca jury trafili, serwując omlet na ciepło z truskawkami i wiórkami czekolady.

Było smacznie i wyjątkowo! Charytatywne Kulinarne Zawody Dziennikarzy to nie rywalizacja, a wspólna zabawa, której największą wartością jest bezinteresowna pomoc. Appetita wspiera tak szczytne inicjatywy. 

Fotorelacja: