Dobrana para, czyli swatamy danie z przyprawą! Część II - przyprawy korzenne

Na pewno każdy z Was używa w kuchni podstawowych przypraw, takich jak pieprz, sól, papryka, oregano, czosnek czy bazylia. Wachlarz możliwości przyprawowych jest jednak o niebo szerszy! Warto poznać jego uroki i w pełni korzystać z wszystkich smaków, łącząc je z tym, co najlepsze. Żeby Wam to ułatwić, przygotowaliśmy mały przewodnik po dobranych parach – przyprawach i potrawach. Dziś zapraszamy na część II, czyli niektóre przyprawy korzenne!

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa pochodzi z nasion muszkatołowca korzennego. Ma bardzo oryginalny, słodko-pikantny smak. Intensywne korzenne nuty sprawiają, że ta przyprawa doskonale pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Gałka muszkatołowa podkreśla smak ponczów, likierów i korzennych ciast, np. piernika. Świetnie pasuje również do jasnych sosów, dań z drobiu, gulaszów czy owoców morza. Dodaj ją do sernika, budyniu czy tarty waniliowej, ale także jajek sadzonych, tarty z porem czy – bezwzględnie - beszamelu. Gałka muszkatołowa świetnie sprawdzi się także jako dodatek kotletów mielonych, placków z cukinii i pasztetów.

Gorczyca biała

Intensywny zapach i wyrazisty smak gorczycy, czynią z niej niezastąpiony dodatek do ogórków kiszonych, kapusty, przetworów z papryki, cukinii i innych warzyw. Świetnie pasuje do wyrobów wędliniarskich. To bardzo aromatyczna przyprawa, która znakomicie dopełnia smak dań z ryb, jaj oraz różnych sosów. Gorczycę białą dodaj także do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, a także sera. Z tej przyprawy można zrobić także lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

 

Goździki

Wiecie, że suszone pączki kwiatowe drzewa goździkowego, to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw? Słodko-gorzki, korzenny smak goździków idealnie współgra z wypiekami i deserami, ale znajduje swoje zastosowanie także w pikantnych daniach. Podkreśla smak marynat, ryżu i potraw z dziczyzny. Goździki podkreślają również zapach grzanego wina, piwa oraz likierów. Dodaj je do sosów z alkoholem, pieczonych mięs, ale też syropu cukrowego, w którym ugotujesz gruszki. Pycha!