Styl życia

Kult. To słowo, które na stałe związało się z wyobrażeniem o tym tajemniczym, południowoamerykańskim kraju. Kult piłkarzy, ciała, jedzenia, pośladków, samby a nawet...Voodoo. Tam wszystko jest intensywne, mocne, dzikie. Co sprawia, że gorąca, odległa Brazylia nęci nas jak rajski owoc? Aby łatwiej zrozumieć zawiłe zależności i różnorodność kultur występujących w Brazylii, trzeba sobie uwiadomić, że zajmuje ona powierzchnię porównywalną do całej Europy. Na tej wielkiej przestrzeni, w granicach jednego państwa, dzięki ogromnym falom migracji i długiej, trudnej historii kolonialnej, spotykają się tradycje ze wszystkich stron świata. Odnajdziemy więc wpływy francuskie, portugalskie czy hiszpańskie, ale też afrykańskie, azjatyckie i bliskowschodnie. Brazylia to gorący, pulsujący kraj różnorodności. Jedno jest wspólne dla wszystkich jej mieszkańców – Brazylijczycy bardzo kochają życie i potrafią się z niego cieszyć nawet wtedy, gdy niewiele posiadają. Życie nocne jest tutaj bardzo bogate, wszędzie pulsują rytmy samby i funku oraz nowoczesne dźwięki elektroniczne z wielkich, prowizorycznych soundsystemów, ustawionych po prostu przed domem. Bardzo modnym jest nurt muzyczny tecnobrega/technobrega – połączenie rapu, hip hopu, disco i electro. Jeśli macie chwilę, sprawdźcie co to za muzyka a później wyobraźcie sobie, że tętni nią Brazylia dzień i noc. Wrażenia zostaną z Wami na długo.

Styl kulinarny

Przy tak zróżnicowanym społeczeństwie i silnym podziale ekonomicznym, trudno jest powiedzieć, jaka jest typowa kuchnia brazylijska. Jedno jest pewne – to kuchnia apetyczna, soczysta, pełna smaków. W tradycyjnych daniach brazylijskich, w zależności od regionu, poczujemy smaki portugalskie, hiszpańskie czy afrykańskie i indiańskie. W każdym jednak zakątku Brazylii bez wyjątku zjemy przepyszne, świeże sosy. Bardzo często są one diabelnie pikantne, w odróżnieniu od potraw - te same w sobie najczęściej są lekko słodkie. Bazą sosów są głównie limonki, pomidory, pomarańcze. Charakterystyczną przyprawą jest różowy pieprz, dodawany niemal do każdego dania. Stąd też pochodzą popularne w Polsce nasiona szałwii brazylijskiej – chia. Brazylia to kraj kultu miłości i ciała, bardzo popularne są zioła na potencję, jak np. aromatyczne muira puama czy kora z drzewa lapacho sprzedawane na bazarkach w małych, kolorowych paczuszkach.  Brazylijczycy namiętnie grillują i kochają mięso bez wyjątków – skwierczy tu wieprzowina, wołowina, drób, ale też owoce morza i warzywa. Do każdego niemal dania podawany jest jakiś dodatek z fasolą, stanowi ona bardzo ważne źródło białka w pożywieniu mieszkańców Ameryki Południowej. Niepowtarzalna w smaku jest też tradycyjna brazylijska zupa z palmowych serc - sopa de palmito, w Polsce można ją czasem zdobyć w puszce. Brazylijskie desery podbiją każde podniebienie. Często podaje się wyroby ze świeżego kokosa, wspaniałej czekolady, orzechów czy ananasa. Ten ostatni często grillowany jest na ulicy i podawany jako przekąska w ciągu dnia. Znana jest opinia o namiętności mieszkańców Brazylii, być może wynika ona z pasji, z jaką przygotowują posiłki, a nawet piją kawę – w Brazylii jest ona gorąca, aromatyczna i zabójczo słodka. Tak jak prawdziwa miłość, prawda?

Ciekawostka

Miłość do jedzenia i ciała jest w Brazylii jednością. Jeśli Brazylijczyk chce skomplementować piękno kobiety, mówi o niej: „gosta”, czyli „smakowita”. Lekki, przygodny seks określa się rzeczownikiem, tłumaczonym na język polski jako „jedzonko”.