Bobotie, czyli zapiekanka z RPA

Ta tradycyjna południowoafrykańska potrawa przebyła Ocean Indyjski. Przez wieki była przygotowywana w ukryciu, by stać się w końcu potrawą narodową. Poznajcie Bobotie – zapiekane mięso mielone w polewie z jajek.

Gdy Holendrzy kolonizowali wyspy dzisiejszej Indonezji, potrzebowali przyczółka w drodze do tak odległego regionu świata. Założyli więc na samym południu Afryki osadę Kapsztad, która miała być tylko miejscem przestoju w dalekiej podróży po cenne surowce. Jednak kolonia rozrastała się, aż przekształciła w miasto. Powstały winnice, tereny uprawne i domy dla osadników. Holendrzy rozpoczęli sprowadzanie z dalekiej Azji przypraw, co zbiegło się w czasie z trudnieniem niewolników malajskich, którzy mieli zajmować się domostwami swoich panów. Nowi przybysze i nowe przyprawy ze Wschodu, w połączeniu z zachodnimi tradycjami, stworzyły nową kuchnię. Tak powstało Bobotie.

Gdy w 1806 roku Brytyjczycy przejęli kontrolę na południowymi wybrzeżami dzisiejszego RPA, nowo ukształtowana kuchnia zaczęła być stopniowo wypierana. Gotowana była w bocznych uliczkach przez potomków niewolników, ale nie istniała w oficjalnym menu, co było związane z polityką segregacji rasowej. Dopiero zniesienie apartheidu, pozwoliło na rozkwit tego tradycyjnego dania i powrót na szczyt południowoafrykańskich specjałów.

Bobotie nazywane jest czasami południowoafrykańską moussaką, lecz od swojej greckiej odpowiedniczki różni się stopniem pikantności. Tradycyjnie Bobotie przyrządzane było z mięsa wieprzowego i baraniego, które przyprawiano imbirem, majerankiem i skórką cytryny. Pojawienie się curry uprościło przepis, lecz pierwotne założenia pozostały niezmienne. Tradycja przygotowania potrawy zalecała dodawać suszone owoce i orzechy, co stosuje się do dziś. Współcześnie Bobotie przygotowuje się z wołowiny i jagnięciny. 

Jak przygotować Bobotie?

SKŁADNIKI

500 g mielonej wołowiny

100 g mielonego boczku wędzonego

2 cebule

2 jaja

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

2 ząbki czosnku

50 g posiekanych migdałów Siesta

30 g rodzynek

2-3 łyżki curry Appetita

2-3 listki laurowe Appetita

1 łyżka kurkumy mielonej Appetita

pieprz czarny mielony Appetita

sól do smaku

sok z ½ cytryny

olej do smażenia

dodatkowo: 1 jajko i ¼ szklanki mleka do posmarowania zapiekanki

PRZYGOTOWANIE

Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, przełożyć do dużej miski. Dodać wołowinę, boczek, namoczoną bułkę i jaja. Doprawić curry, kurkumą, solą i pieprzem. Dodać migdały oraz rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć mięsną masę i zapiekać ok. 25 minut. W szklance wymieszać jajko i mleko, posolić i wylać na podpieczoną zapiekankę. Na wierzchu ułożyć listki laurowe i zapiekać jeszcze ok. 25-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.