Agrest – stylizuje i smakuje

Agrest to synonim sierpniowych dni spędzonych w ogrodzie lub na działce. Zielony, pyszny, lekko kwaśny, ale idealny do słodkich i wytrawnych dań. Chcecie dowiedzieć się więcej o tym pysznym owocu? Zapraszamy!

Moc agrestu

Czy wiecie, że agrest ma w sobie niespotykanie wysoką zawartość luteiny, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nas przed chorobami oczu, układu krążenia, nowotworami? Co ciekawe, jej zawartość zależy od odmiany agrestu, a tych jest kilka. Wyróżniamy na przykład czerwony agrest (to on kryje w sobie najwięcej luteiny), ten najbardziej popularny, czyli zielony, o średniej ilości luteiny oraz biały, o najmniejszej. Agrest zawiera także tłuszcze, błonnik, węglowodany, witaminę C, A, E, ryboflawinę oraz minerały, jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód i cynk. Co więcej jego skład, a konkretnie kwas jabłkowy oraz cytrynowy, wspierają proces trawienia.

Agrestowe stylizacje na słodko…

Jest kilka przepisów agrestowych, bez których nie wyobrażamy sobie lata! Nie ma wakacji bez pysznej zielonej galaretki, prawda? Spróbujcie jej w wersji stylizującej deser – na przykład taki przekładany warstwami ubitej śmietany, musu winogronowego i właśnie tejże galaretki. Aby całość wyglądała ze smakiem, wrzućcie jeszcze na górę kilka przekrojonych owoców agrestu i ułóżcie je także na talerzyku. To skończona kompozycja. A na koniec mamy dla Was coś naprawdę pysznego i letniego… agrestowe lody homemade! Wystarczy, że waniliowe lub śmietankowe lody zblendujecie z owocami agrestu. Zobaczycie, jak świeży owoc pysznie smakuje w tej chłodnej wersji. Dla prawdziwych agrestowych maniaków mamy radę: pokrójcie owoce drobno i dorzućcie do lodów. Pycha!

… i  na słono

Tak, tak, w tej wersji również możecie wykorzystać agrest! Ten zielony owoc pięknie przyozdobi Waszą sałatkę – polecamy taką z mieszanką sałat, serem feta, słonecznikiem i sosem z oliwy i musztardy. Na górę dorzućcie dwie garście agrestu i cieszcie się smakiem! Sprobujcie też makaronu z agrestem, który jest fantastyczną opcją na letni obiad w ogrodzie. Wykorzystajcie makaron tagiatelle, pomidorki koktajlowe, tymianek, czosnek, masło i oczywiście agrest. To połączenie Was zachwyci!