Ackee i saltfish, czyli Rasta danie

Tym, czym dla muzyki jamajskiej jest Reggae, tym dla jej kuchni jest Ackee i saltfish.

Ackee to owoc nieznany cywilizowanemu światu aż do 1793 roku. 70 lat wcześniej przybył on na Jamajkę z Afryki Wschodniej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Akyem żyjącego w Ghanie. I właśnie w roku 1793 za sprawą kapitana Williama Bligha ów owoc trafił do Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Kew w Anglii, a jego nazwa została wpisana do podręczników botaniki.

Ackee kształtem przypomina gruszkę i rośnie tylko na ziemi, gdzie panuje ciepły klimat. W okresie dojrzewania przybiera kolor koralowy, a jego dojrzałość można poznać po tym, że zmienił swą barwę na czerwoną lub żółto - pomarańczową, a ze środka wykiełkowały trzy duże błyszczące czarne nasiona. I dopiero wtedy można go spożywać, bo w okresie rozrostu ma bardzo toksyczne właściwości - jest po prostu trucizną. Dlatego ciężko tę roślinę zdobyć gdzieś poza Jamajką, gdyż na jej import nałożone są obostrzenia.

Saltfish to z kolei słona ryba, zwana także na Karaibach bacalao, bacalhau, baccalà lub suszoną rybą. Nazwa ta pochodzi nie od jej naturalnych właściwości, ale od sposobu jej konserwowania. To mięsisty biały dorsz, który dla zachowania trwałości został ususzony w soli.

Jak przygotować Ackee i Saltfish?

Aby przygotować potrawę, solonego dorsza doprawia się gotowaną musztardą, cebulą, papryczką ze Scotch Bonnet, pomidorami i przyprawami. Jest zwykle podawany jako śniadanie lub kolacja, obok chlebowca, twardego ciasta, pierogów, smażonego banana lub gotowanych zielonych bananów. Ackee i Saltfish można również spożywać z ryżem i groszkiem lub zwykłym białym ryżem.

SKŁADNIKI

200 g słonego, suszonego dorsza

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 dojrzały pomidor

1 papryka

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

oliwa z oliwek

sól do smaku

pieprz czarny mielony Appetita do smaku

PRZYGOTOWANIE

Suszonego dorsza wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę, następnie odcedzić rybę i ponownie zalać ją wodą, gotować do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać i smażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać pokrojoną drobno paprykę i pomidora, aż warzywa zmiękną. Dodać ugotowane ryby, posypać pieprzem i chwilę dusić, podawać na ciepło.