12 sposobów na 12 dań - Wigilia w duchu Zero Waste

Wigilia to jeden z nielicznych dni w roku, w których gotujemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść - z szacunków organizacji zajmujących się marnowaniem żywności wynika, że tego wieczoru do kosza trafia nawet kilkanaście procent przygotowanych potraw. Problem polega na tym, że wigilijne dania są wyjątkowe, intensywne w smaku i często wymagają czasochłonnych przygotowań, co sprawia, że trudniej je później „przerobić” na coś zupełnie innego. A jednak się da - pod warunkiem, że spojrzymy na nie kreatywnie i potraktujemy jak bazę do nowych, prostych potraw. W tym artykule pokazujemy, jak każde z dwunastu tradycyjnych dań może zyskać drugie życie, nie tracąc nic ze swojego świątecznego charakteru.

1. Uszka i barszcz czerwony

Pozostały barszcz z uszkami można wykorzystać jako bazę do zup kremowych -wystarczy dodać pieczone buraki, marchewkę i przyprawy, aby uzyskać nową aromatyczną wersję grudniowej królowej zup. Uszka, jeśli zostały, świetnie nadają się do podsmażenia na maśle jako mini przystawka lub farsz do zapiekanki z serem i ziołami. Barszcz można też  porcjować i zamrażać w małych pojemnikach, by móc wykorzystać go w kolejnych tygodniach, np. do pierogów lub krokietów.

2. Zupa grzybowa i krokiety

Grzyby z wigilijnej zupy można podsmażyć i wykorzystać jako farsz do naleśników, krokietów lub pierogów. Sam wywar doskonale sprawdza się jako baza do aromatycznego risotto czy sosu do makaronu. Aby zachować intensywny smak, zupę najlepiej przechowywać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić w porcjach.

3. Kapusta z grochem lub grzybami

Pozostała kapusta świetnie nadaje się jako farsz do pierogów lub krokietów. Można też podsmażyć ją z dodatkiem boczku lub kiełbasy (dla wersji mięsnej) i podać jako szybki obiad. Przechowywana w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość przez kilka dni, a zamrożona porcjami może być bazą do kolejnych dań.

4. Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi, które nie zostały zjedzone, można podsmażyć lub zapiec w piekarniku z dodatkiem sera i świeżych ziół. Pierogi najlepiej porcjować i zamrażać pojedynczo, aby rozmrażać dokładnie tyle, ile potrzeba, co ogranicza straty i pozwala zachować świeżość ciasta.

5. Karp w różnych postaciach

Filety z karpia można wykorzystać do sałatek z dodatkiem warzyw i lekkiego majonezu, a resztki ości – do aromatycznego bulionu rybnego. Z ugotowanego karpia można przygotować pasztet lub farsz do tortilli. Ważne jest szybkie chłodzenie ryb i przechowywanie w szczelnych pojemnikach - to gwarantuje bezpieczeństwo i pełen smak w nowych daniach.

6. Ryba po grecku

Resztki ryby po grecku można wykorzystać do przygotowania zapiekanek lub farszu do naleśników. Warzywa z marynaty świetnie sprawdzą się w sałatkach lub jako dodatek do kanapek. Warto porcjować rybę w małe pojemniki i przechowywać w lodówce do dwóch dni, aby móc wykorzystać ją w kolejnych posiłkach bez utraty smaku i konsystencji.

7. Śledzie

Pozostałe śledzie świetnie sprawdzają się w sałatkach lub jako dodatek do kanapek. Można je również drobno posiekać i połączyć z jogurtem lub twarogiem, tworząc pastę na przekąski. Dobrze przechowywane w lodówce w szczelnych pojemnikach zachowują smak przez kilka dni, a ich różnorodne zastosowanie pozwala uniknąć marnowania nawet najmniejszych kawałków.

8. Kutia

Kutia, choć słodka i ciężka, może zyskać nowe życie w formie deserów warstwowych. Wystarczy dodać jogurt naturalny lub budyń i owoce, tworząc szybki i efektowny pudding. Pozostałe ziarna pszenicy można też wymieszać z sałatką owocową lub wykorzystać jako nadzienie do naleśników na śniadanie - w ten sposób żadne słodkie resztki nie zostaną zmarnowane.

9. Kluski z makiem

Kluski z makiem mogą stać się bazą do deserów w słoikach, np. warstwowego musu z owocami. Można je również podsmażyć na maśle i posypać cukrem lub cynamonem jako szybkie śniadanie. W tym przypadku znów ważne jest przechowywanie ich w szczelnym pojemniku w lodówce - w ten sposób zachowają wilgotność i smak.

10. Makowiec

Wątpimy, żeby jakieś resztki makowca w ogóle się ostały, ale jeśli już tak się stanie, to świetnie sprawdzą się w deserach typu trifle, jako dodatek do lodów lub w formie okruszków na sernik. Można też przygotować z nich mini batoniki lub ciasteczka z dodatkiem bakalii i czekolady.

11. Piernik

Piernik można przekształcić w deserowe crumble lub pokruszyć jako dodatek do lodów, jogurtów i kremów. Świetnie nada się do owsianki czy jako wsad do naleśników. A dla odważnych - spróbujcie dodać go do pieczonej wołowiny, coś wspaniałego!

12. Kompot z suszu

Resztki wigilijnego kompotu można wykorzystać jako bazę do aromatycznych sosów do mięs, np. rolad lub pieczeni. Suszone owoce świetnie sprawdzą się  jako dodatek do owsianki. Kompot warto przechowywać w lodówce w szczelnych pojemnikach i porcjować według planu wykorzystania.