Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie tak, aby pozostawały twarde w środku - ok. 12-15 minut, ostudzić, obrać ze skórki, a następnie pokroić w drobne plasterki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C.
  • Kapustę pokroić w grubsze paski, smażyć ok. 5 minut na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodać przyprawę do gołąbków i ewentualnie dosolić.
  • W misce wymieszać śmietanę, jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę, przykryć plasterkami ziemniaków i zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Zapiekać ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać jako dodatek do mięs.