Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy zrobi się biały kogel-mogel, dodać twaróg sernikowy (najlepszy jest gotowy, z kubełka). Dokładnie wymieszać, po czym dodać budyń waniliowy i kaszę mannę.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą, dorzucić skórkę pomarańczową.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć - dużą drewnianą łyżką - z masą serową.
  • Tortownicę (26 lub 28 cm średnicy) posmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem, boki wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 70 minut. W tym czasie sernik powinien się ładnie zrumienić.
  • Po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku na ok. godzinę.
  • Następnie przełożyć na paterę. Truskawki pokroić w ósemki, dodać łyżkę cukru pudru, wymieszać, przełożyć na upieczony sernik, udekorować świeżymi listkami bazylii.