Dynia jest piękna. 7 pomysłów na jesienne dekoracje stołu

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Duża lub mała, ale kształtna i zawsze w przepięknym jesiennym kolorze - od jasnożółtego poprzez odcienie soczystej zieleni aż do ogniście pomarańczowego. Dzięki pełnym witamin miąższowi i pestkom jest nie tylko doskonałym składnikiem jesiennego menu, ale także najwdzięczniejszym materiałem do jesiennych dekoracji. Zainspiruj się, a potem biegnij do sklepu po najokazalszą dynię.

1. Dynia sama w sobie

Można wybierać spośród niemal dwudziestu gatunków. W sklepach znajdziesz niedużą, mocno pomarańczową lub zieloną dynię Hokkaido, podłużną, żółtą dynię makaronową, dynię piżmową o gruszkowatym kształcie czy też muszkatołową przypominającą ognisty, pękaty kwiat. Te gatunki są tak dekoracyjne, że będą stanowić ozdobę samą w sobie. Wystarczy przewiązać wystający ogonki kolorową wstążką lub rafią i rozłożyć dynie na kuchennym stole albo kredensie, aby dodać pomieszczeniu nostalgicznego uroku.

2. Dynia zamiast wazonu

Jeśli tylko wybierzesz dynię o regularnym kształcie, stabilnie utrzymującą się na podłożu, możesz stworzyć z niej jesienny wazon. Wydrążona aż do skórki dynia nie będzie przeciekać, więc możesz wypełnić ją wodą i ustawić w niej cięte kwiaty (choć równie wspaniale zaprezentują się w dyni suszone bukiety lub kolekcjonowane podczas rodzinnych spacerów czerwone, jesienne liście). Udekorowany w ten sposób stół będzie idealnym tłem dla popołudniowej herbaty.

3. Patera z dyni

Zawsze wspaniałą dekoracją stołu jest patera wypełniona sezonowymi owocami. Jesienią za paterę może posłużyć dynia. Wybierz naprawdę duży egzemplarz, utnij przy nasadzie, wydrąż środek i w tak przygotowanym „naczyniu” ułóż piękną, jesienną kompozycję z jabłek, śliwek, gruszek i drobnych, fioletowych winogron. Efekt? Jak spod pędzla renesansowego mistrza (resztę upiecz w piekarniku z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi).

4. Zupa dyniowa prosto z dyni

Mniejsze dynie możesz potraktować w podobny sposób i zrobić z nich miseczki do podawania dyniowej zupy. Sprawdź w sklepie, czy są stabilne, a przed podaniem zupy nasmaruj zewnętrzną skórkę olejem, aby pięknie się błyszczała. Dyniowa zupa podana w dyni smakuje lepiej i rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. „Dyniową” stylizację możemy uzupełnić wspomnianym wcześniej wazonem lub paterą z dyni, lub po prostu ozdobnymi serwetkami z motywem dyni lub jesiennych liści.

5. Dyniowy świecznik

Efektownym świecznikiem będzie pękata dynia z zagłębieniem w środku, w którym łatwo umieścić wysoką, smukłą świecę. Grubsze, bardziej masywne świece można zainstalować w wydrążonych dyniach, które zyskają nowy charakter, jeśli ich górne krawędzie powycinasz w fantazyjne wzory. Jeśli świeca nie tkwi pewnie w środku, puste miejsca powypełniaj zebranymi w parku żołędziami – i jesienny świecznik gotowy. Jeden lub dwa takie świeczniki ustawione na stole podczas kolacji wprowadzą niezwykły, magiczny nastrój.

6. Dyniowa latarenka

Chłodnymi, jesiennymi wieczorami wskaże wejście zabłąkanym wędrowcom i spóźnionym na kolację domownikom. Przepołów dynię, z obu części wydrąż miąższ, powycinaj w skórce otwory w kształcie serca, tak żeby latarenka zyskała transparentność, ustaw w środku zapaloną świecę, a następnie złącz dwie części dyni, tak aby znowu stanowiła jedną całość. Ustaw latarenkę na progu domu lub balkonie (zamiast świecy możesz użyć girlandy świetlnej na baterie).

7. Dyniowy potwór

Dzieci uwielbiają potwory, więc koniecznie zrób im tę przyjemność i ozdób dziecinny pokój dyniowym stworkiem. Dyniowy stworek może być zabawną dekoracją stołu podczas urodzinowego przyjęcia dla maluchów. Powycinaj w dyni oczy, nos, szeroki uśmiech. Lakierem do paznokci lub flamastrami możesz domalować jej rumieńce i zawadiacką grzywkę. No i koniecznie załóż dyni czapeczkę, przecież jest już zimno…