Ćwicz ostro, przyprawiaj ostro, ostro chudnij! Czyli jak schudnąć przyprawiając potrawy?

Powiedz mi, czym przyprawiasz swoje potrawy, a powiem ci, czy schudniesz szybciej.

Podstawą procesu odchudzania są oczywiście ćwiczenia fizyczne i zdrowa, niskokaloryczna dieta. Bez tych dwóch elementów pozbycie się zbędnych kilogramów jest praktycznie niemożliwe. Wszystko inne, także przyprawy, to dodatek, suplement, który intensyfikuje wysiłek odchudzania, ale na pewno nie jest złotym środkiem, dzięki któremu zaczniesz tracić kilogramy.

Zanim więc opowiemy Ci o przyprawach, które zdynamizują Twoją przemianę materii, przypomnijmy o podstawach. Na początek - dieta. Po pierwsze musisz jeść mniej niż potrzebuje Twój organizm - wtedy zacznie on spalać tkankę tłuszczową. A ile kalorii potrzebuje Twój organizm? Oto wzór, dzięki któremu możesz to policzyć.

PPM (kobiety) = dzienne zapotrzebowanie na kalorie = 655,1 + (9,563 x masa ciała [kg]) + (1,85 x wzrost [cm]) – (4,676 x [wiek])

PPM (mężczyźni) = dzienne zapotrzebowanie na kalorie  = 66,5 + (13,75 x masa ciała [kg]) + (5,003 x wzrost [cm]) – (6,775 x [wiek])

Ponieważ chudnięcie zawsze wiąże się z pewnymi niedoborami dla organizmu, musisz spożywać przede wszystkim zdrową żywność, aby dostarczyć Twojemu ciału maksymalne dawki witamin i mikroelementów. To nie mogą być puste kalorie, ale potrawy z dużą dawką zdrowia.

Ważne jest nie tylko to, co jesz, ale także to, jak i kiedy jesz. Liczbę kalorii, którą chcesz spożyć w ciągu dnia, rozłóż na 5 posiłków. Pamiętając, żeby zaczynać dzień od najbardziej kalorycznych dań. Staraj się również nic nie jeść na 3 godziny przed snem, bo gdy śpisz, organizm radykalnie zwalnia przemianę materii.

Posiłki jedz powoli - im wolniej, tym lepiej. Żołądek jest podstępny oraz chytry i z dużym opóźnieniem wysyła do mózgu informację, że dostał już to, czego potrzebował. Jeśli więc jesz szybko, to prawdopodobnie jesz za dużo - a to odkłada się później w postaci tłuszczu.

Druga rzecz to ćwiczenia. Minimalna ich dawka to 30 minut trzy razy w tygodniu. Ich intensywność musisz dostosować jednak do siebie i swojej aktualnej kondycji. Z czasem trzeba zwiększać ich liczbę - ćwiczyć dłużej i częściej.

Dla organizmu odchudzanie to szok, produkuje on wtedy mnóstwo toksycznych substancji. Aby  było mu łatwiej się ich pozbyć, potrzebna jest duża ilość wody - 2 litry to minimum. Wodę naprawdę ciężko przedawkować, więc po prostu pij ją jak najczęściej.

A teraz czas na naturalne suplementy odchudzania, którymi są przyprawy. Przyprawy, jeśli chodzi o ich kaloryczność, nie są neutralne. Średnio na 100 gramów mają około 250 kalorii, ale ponieważ używa się ich w niewielkich ilościach, to nie wypływają one znacząco na indeks energetyczny organizmu. Niektóre mają za to zdolność przyspieszania przemiany materii. Oto one!

Chili

Ta przyprawa swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, substancji, która ma wiele innych zdolności. Jedna z nich jest szczególnie cenna dla smakoszy. Mianowicie kapsaicyna wyhamowuje apetyt i zmniejsza poczucie głodu. Dzięki temu łatwiej trzymać się wyznaczonego limitu kalorii. Drugą zdolnością tej substancji jest podnoszenie termogenezy. Oznacza to, że chili motywuje  ciało do zamiany tłuszczy w energie cieplną - organizm zużywa w efekcie więcej kalorii na to, aby się ogrzać.

Curry

Z kolei ta indyjska przyprawa potrafi poradzić sobie z naszym natrętnym mózgiem i zahamować pracę ośrodka, który odpowiada za wysyłanie komunikatu o odczuwaniu głodu. To zmniejszy Twój apetyt i liczbę przyjmowanych przez Ciebie kalorii. Ale curry oferuje nam coś jeszcze - przyspiesza metabolizm.

Imbir

Ta przyprawa ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cholesterolu, a dodatkowo wspomaga odchudzanie. Podobnie jak chili, działa rozgrzewająco i przyczynia się do zwiększenia zużycia kalorii do procesów ogrzania organizmu. Imbir zawiera również gingerol, który przyspiesza spalanie bardzo niebezpiecznego dla zdrowia tłuszczu zmagazynowanego trzewnego, osadzającego się na brzuchu i w organach wewnętrznych.