Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Przygotować zaczyn: ciepłą wodę połączyć z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki pszennej. Odstawić na 10-15 minut, aż zacznie się pienić.
  • W misce połączyć mąkę, sól i olej, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na min. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.
  • Wszystkie rodzaje serów zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, posiekanym czosnkiem i chili.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich rozpłaszczyć i uformować z nich łódki, zlepiając ze sobą brzegi i tworząc otwór na farsz.
  • Nadzienie przełożyć do przygotowanego ciasta i zapiekać ok. 15- 20 minut, aż spód chaczapuri będzie rumiany.
  • Pod koniec pieczenia wbić po jednym żółtku do każdej łódeczki i zapiekać jeszcze ok. 2 minuty. Podawać gorące z natką pietruszki.