Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
  • Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz.
  • Przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. 
  • Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki.