Sposób przygotowania:

Ocena: 4/5 - 2 głosów
  • Przygotować hummus: w blenderze kielichowym umieścić odsączoną ciecierzycę (z jednej puszki), sok z cytryny, pastę sezamową tahini i 4 łyżki oleju. Dodać ⅓ szklanki zalewy z ciecierzycy, zmiksować do uzyskania gładkiej masy, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  • Przygotować falafele: ciecierzycę zmiksować z natką pietruszki, pozostawiając niewielkie kawałeczki. Dodać mąkę, sodę, kmin rzymski i kolendrę oraz ⅓ szklanki oleju, wymieszać do uzyskania plastycznej masy. Formować niewielkie kulki.
  • W niedużym garnku rozgrzać olej (tyle, aby móc zanurzyć w nim całe kulki). Wrzucać po 2-3 falafele jednocześnie, smażyć na średnim ogniu ok 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Odsączyć na papierze.
  • Przed podaniem hummus posypać słodką papryką i polać odrobiną oliwy z oliwek.