Zero Waste wiosną

Oszczędności w naszych czasach stały się bardzo ważnym aspektem życia codziennego. Pijemy wodę z kranu zamiast kupować butelkowaną, kupujemy ubrania z drugiego obiegu, ale co zrobić, aby jeszcze lepiej wykorzystywać nasze zasoby spożywcze? Oto kilka przydatnych porad.

Obierki, liście i łodygi

Bardzo często nie wiemy, co zrobić z tym, co dotąd uważaliśmy za odpad. Z resztek obieranych warzyw takich jak marchewka, korzeń pietruszki, seler, por i cebula możemy ugotować esencjonalny bulion. Śmiało dorzućmy do niego również ząbek czosnku, łodygi z pietruszki oraz liście selera naciowego. Przygotowany w ten sposób wywar przelejmy do foremek na lód i stosujmy w razie potrzeby jako zdrową kostkę rosołową. Ta forma doskonale sprawdzi się także przy gotowaniu wszelkiego rodzaju sosów.

Surówkowa bomba witaminowa

Ile razy podczas gotowania dań z udziałem brokułu zdarzyło się Wam wyrzucić jego łodygę? To wielki błąd, ponieważ można z niej przygotować świetną bazę do surówki. Wystarczy zetrzeć ją na grubych oczkach razem z marchewką i jabłkiem, polać odrobiną oliwy oraz sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i gotowe! Pamiętajmy, że brokuł jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zawiera również cenne minerały, takie jak potas, magnez, cynk czy żelazo.

Resztkowy misz-masz

Co zrobić kiedy w lodówce zostaje nam końcówka niechcianego sera pleśniowego, kilka smutnych pomidorków oraz otwarty i niedokończony wędzony łosoś? Najprostszym sposobem na wykorzystanie końcówek jedzenia jest przygotowanie z nich francuskiego quiche. Na rynku są dostępne gotowe ciasta do tego typu dań, ale z powodzeniem możemy sami przygotować kruche ciasto w słonej wersji do wyłożenia spodu tarty. Wytrawne nadzienie na bazie jajek i śmietanki może zawierać różne gatunki mięsa lub ryb, sera i warzyw, a także ziół, przypraw oraz orzechów. Wersji smakowych jest cała masa w zależności od tego, co akurat zostaje do wykorzystania w domowej lodówce. Niech nasza wyobraźnia podpowie nam, jakie składniki ze sobą łączyć, by nie marnować jedzenia, a na talerzach lądowały niebanalne i smakowite potrawy.